Lovak Világa

MENÜ

Shagya arab

shagya

Tulajdonsága: Arab jellegű, egy kissé tömegesebb fajta. Színe általában szürke, de sárga, pej, fekete is előfordul. Feje egyenes, száraz csuka fej, kint ülő, élénk, értelmet sugárzó szemek. Nyaka magasan illesztett, marja jól izmolt, törzse mély, háta középhosszú, fara izmos. Ízületei többnyire szárazak. Későn érő, hosszú élettartalmú fajta.A Shagya-arabokat nagy előszeretettel használják távlovaglásban. Nagyon szívósak és jól bírják a hosszú szakaszokon át tartó vágtát. A testfelépítésük rendkívűl alkalmas arra hogy jól teljesítsenek a távlovas versenyeken.

Marmagassága  :155-160 cm


Lipicai

lipicai

 

Tulajdonsága:Igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakészségű, szilárd szervezetű, ellenálló, nem nagy igényű fajta. Elsősorban fogatló, kiváló hintós és kocsiló, emellett a spanyol iskolában hagyományosan használt lófajta. Nemzetközileg igen eredményes a fogatsport területén. Általában szürke, de gyakran előfordul fekete, sőt pej is.A lipicai nem túl nagy méretű, nemes, de nem finom fejű. Nyaka magasan illesztett,rövid. Izmos hátú ló, jól izmolt farú, inkább dongás, mint mély, korrekt lábállású, kemény patájú fajta.Feje jellegzetes kosfej.

Marmagassága:155-170 cm

Angol telivér

angol

Tulajdonsága:Élénk vérmérsékletű, bátor, de érzékeny ló, melyet biztos kézzel kell lovagolni. Középtávon gyakorlatilag a leggyorsabb fajta, de megállja a helyét az ugratásban is.

Külleme: Feje nemes, karcsú, nyaka hosszú. Mellkasa mély, a hasa sekély, s ez a lábakat még hosszabbnak tünteti fel. Súlya 400-600 kg.Mozgása lapos, a vágta a legjobb számára, ebben a jármódban a világ leggyorsabb lova. Színe bármilyen lehet, a tarkát kivéve. Legjellemzőbb a pej, de gyakran sárga, fekete vagy szürke színű.Testalkata atlétikus, feje száraz, nyaka hosszú.,izmos kiemelkedő marral rendelkezik.

Marmagassága150-170 cm

 

Berber

berber

Tulajdonsága: A feje egyenes, gyakran kosfejű, erős nyak, mely középmagasan illesztett, jellemzi, koponyája szűk, egyszerű. Lapockája meredek, a vállak kiállóak. Az ágyéka feszes, háta inkább rövid, mint hosszú. Fara csapott, farka mélyen tűzött, hátsó végtagjai nem túl tökéletesek. Végtagjai a betegségekkel szemben ellenállóak. Mellkasa mély, bordái nem elég íveltek. Patája rendkívül kemény. A szürke szín a legjellemzőbb rá, de más színekben is előfordul. Eredeti színe a fekete és a pej. Rövidtávon gyors, jól teljesítő fajta.

Marmagassága:147-160 cm

 

Arab telivér

arab

Jellemzője: Kicsi, száraz csukafeje van, széles tarkóval és homlokkal. A füle kicsi, kinn ülő nagy szemei vannak. Karcsú jól ívelt nyaka, finom hosszúszálú sörénye van. Marja kifejezett, a hát és az ágyék rövid.A far egyenes, kis termetű, ösztövér izomzatú. Magasan tűzött farokkal rendelkezik, mozgásban a farokrépát magasan tartja. Szügye és mellkasa nem túl mély, esetenként vérszegény benyomást kelthet. Végtagjai szikárak, acélosak, csontkinövések sem ritkák a lábakon. Kicsi, szilárd patával rendelkezik, elöl jellemző a franciásság, a hátsó lábakon a tehénállású gyakori.

Marmagassága:144-157cm

 

Hannoveri

hannoveri

Jellemzői:Noha nem kifejezetten gyors ló, a középső testrész erőteljes, és küllemileg hibátlan. A terjedelmes ízületekkel rendelkező erős, szabályos lábak a legfőbb követelmények közé tartoznak. Messze híres jó mozgásáról, és különösen jó vérmérsékletű ló.Minden egynemű színben megtalálható.

Marmagassága:170cm

 

Andalúz

andalúz

Jellemzői:Megnyerő külső, elegancia jellemzi. Mozgása tetszetős, akciós, dinamikus, de inkább fölfelé irányul, ellentétben a modern sportló nyújtott, térölelő vágtájával. Testfelépítése nemes, feje nagy. Széles homloka, nagy szemei, szépen ívelt nyaka van, mely magasan illesztett, martájéka nem kifejezett. Az egész testre, így a hátra is jellemző a jól izmoltság. Jellegzetessége a széles vállak, arányos, viszonylag rövid test, gömbölyű far, közepesen hosszú erős lábak, dús selymes tapintású, hullámos sörény és farokszőrzet.

Marmagassága:162-167 cm

 

Gidrán

Külleme:Erőteljes szervezetű, nagyrámájú, elég tömeges, középnehéz hátas és hámos típusú fajta. Feje a testtömeggel arányos nagyságú, középmagasan tűzött, egyenes profilvonalú, esetenként kisfokban burkolt. Nyaka középmagasan illesztett, közepesen hosszú, kifejezett baltavágással, a méneknél általában jól ívelt.  Marja kifejezett, hosszan hátbanyúló, elég jól izmolt. Háta közepesen hosszú, elég nagy számban vannak hosszabb törzsű egyedek. Ágyéka közepesen hosszú, elég feszes. A szügy széles, jól izmolt, a mellkas többé-kevésbé mély, jól dongázott.

Marmagassága:155-168 cm

 

Furioso north-star

Külleme: Nagy rámájú, erős testalkat jellemzi. Középnehéz hámos és hátas típusú. Feje egyenes vonalú, nemes. Hosszú, karcsú, izmos, középmagasan illesztett nyaka van.
Baltavágása kifejezett, hosszú, magas, izmos mar jellemzi. Háta középhosszú vagy rövid, kötése feszes. Fara jól izmolt, többnyire tojás vagy dinnyefar. Mellkasa mély, de emellett elég dongás is. Hosszú, széles, dőlt lapockája van. Küllemi korrektségére mindig nagy gondot fordítottak. Lépése, ügetése térnyerő, lendületes vágtájú.

Marmaggasága:160-165 cm

Hasznosítása:Furioso-north star kiválló hátasló. Nyugodt,kiegyensúlyozot ló emiatt az idősebb lovakat szívesen használják hobby vagy oktató lónak.Kiválló és felkapott versenyló. Nagyon jól teljesít a dijugrató és díjlovagló versenyeken.Bármilyen korosztály szívesen megy Furiosokkal versenyre. Sokan hátaslóként használják de jól teljesít fogatban is.

 

 

 

Asztali nézet