Lovak Világa

MENÜ

Díjugratás

díjugratás

A díjugratás a lovassportok egyik ága, mely a ló egyik természetes mozgáselemére, az ugrásra épül. Díjugrató versenyeket rendeznek a kezdő szinttől egészen az olimpiai szintig. A díjugratás - a sportág magyar elnevezése - a versenyzés jellegére utal, ahol a ló és a lovas összhangját, és ugróstílusát díjazzák. Alapvető célja a ló ugrókészségének, kezelhetőségének, irányításának a fejlesztése, különböző módszerekkel, különböző magasságokon. A díjugratás - mint minden más lovassport - alapja a díjlovaglás, idomítatlan lóval nem lehet ugratni.

Szabályok:Az akadályokat meghatározott sorrendben kell átugratni, hiba nélkül. Az akadály leveréséért 4 hibapont jár, ugyanúgy mint az ellenszegülésért is. A pályát egy olyan nyomvonalon kell lovagolni, hogy a nyomvonalak ne keresztezzék egymást, mert ez után is 4 hibapont jár

Versenyek:A díjugratásban több féle verseny is létezik. Stílusverseny, Puissance(kitartásos magasugratás - Show Jumping), korlátugratás, Ride & Drive, Ride & Bike, Jokerugratás

 

Díjlovaglás

díjlovaglás

A díjlovaglás magyar elnevezése a sportág verseny jellegére utal, ahol a ló kiképzési fokát, valamint a ló és lovas összhangját díjazzák.. Alapvető célja a hátasló szervezetének, természetes adottságainak és engedelmességének a fejlesztése egységesített, fokozatosan egymásra épülő kiképzési módszerek segítségével, így növelve a ló élettartamát és használhatóságát.

Feladatok: A díjlovas feladatok meghatározott számú, adott helyen végrehajtandó patanyomfigura mozzanatok sorozatából állnak. Ezeket a feladatokat használják a versenyeken, ahol a ló-lovas párost általánosan elfogadott elvek szerint bírálják el, és így állapítják meg a versenyzők helyezéseit.

Bírálás:-jármódok tisztaságát, kötetlenségét és szabályosságát

            -lendületet (frissesség, a mozgás rugalmassága, háttevékenység és a hátulsó végtag munkája)

            -ló átengedőségét (figyelem és bizalom, harmónia, elengedettség, szájtevékenység, támaszkodás)               -lovas ülését és befolyását, a segítségadás korrektségét

 

Lovastusa

tusa

A lovastusa háromnapos verseny egy olyan lovas sportág, amely három részből áll: díjlovaglásból, természetes akadályokkal tűzdelt tereplovaglásból és díjugratásból. A lovastusa a legkomolyabb kihívást jelenti a lovassportok között, hiszen igen magas szintű sokoldalúságot követel ló és lovas részéről egyaránt. A mai szabályok szerint a három versenyrészt három egymás követő napon tartják meg, és a lovasnak természetesen mind a három részt ugyanazzal a lóval kell teljesítenie.

Ló és lovasa:A militaryló alkatában is eltér a másik két lovassport díjlovaglás, díjugratás lovaitól. Nélkülözhetetlen tulajdonsága a szívósság és kitartás, emellett rendkívüli vágtázó- és ugróképességgel, fordulékonysággal és gyorsasággal is kell rendelkeznie. Ezeket a feladatokat azonban csak akkor tudja megfelelő szinten teljesíteni, ha lovasa iránt feltétlen engedelmességet tanúsít, ugyanakkor eléggé bátor is, ami az egyes akadályok teljesítéséhez szükséges.

 

Asztali nézet